torsdag 1 september 2011

Broccoli- och skinkpaj med ädel smak

Här kommer mitt recept på en klassiker - paj med broccoli och skinka. I det här receptet har jag gjort en lite nyttigare pajdeg med bara olja och inget smör. Dessutom innehåller degen även dinkelmjöl, viket är snäppet nyttigare än vanligt vetemjöl. Mögelosten som är med i receptet är en variant med mycket mild smak. Vill du ha enlite kraftigare smak, kan man gott välja en annan ädelost som tex Kvibille Ädel.

Broccoli- och skinkpaj med ädel smak 6 port.

Pajskal
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl diktat dinkelmjöl
3/4 dl matolja/rapsolja
1/2 dl vatten

Fyllning
1 1/2 dl riven ost
300 g fryst broccoli
1 pkt rökt skinka eller kalkon
1 Castello Organic mild grönmögelost

Äggstanning
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
salt & peppar

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut pajdegen i en form. Nagga bottenplattan och grädda skalet i ugn, 200°C i 10 minuter. Tina/koka lätt broccolin med lite vatten i mikron. Skär den i små bitar. Fyll pajskalet med finskuren broccoli och skinka. Fördela mögelosten jämnt över fyllningen. Blanda ingredienserna till äggstanningen i en bunke. Häll den sedan över pajfyllningen. Toppa mästerverket med riven ost. Grädda i ugn 200°C i ca 30 minuter. Servera med en härlig grönsallad. Smaklig måltid!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken storlek på formen ha du till denna paj? om man använder färsk broccoli ska man koka den lite innan också?

Susanne sa...

Till just den här pajen använder jag en vanlig "kladdkakeform" med avtagbar kant. Jag brukar oftast använda fryst broccoli. Om du vill använda färsk broccoli, är det nog en smakfråga om du vill koka innan eller ej. Om du kokar den innan, blir det nog mindre tuggmotstånd och om du använder den färska utan att koka, blir smaken nog lite kraftigare och du får mer tuggmotstånd :-)